Εξισορροπώντας την ενέργεια της άνοιξης

Βγείτε από τον λήθαργο του χειμώνα, στο φως της άνοιξης!

Βρισκόμαστε σε μία μετάβαση ανάμεσα στις κρύες και ξηρές μέρες του χειμώνα προς τις πιο υγρές και γήινες μέρες της άνοιξης!

Κάθε εποχή χαρακτηρίζεται από την δική της ενέργεια που επηρεάζει ανάλογα την φύση, όπως και την φυσική, συναισθηματική και νοητική κατάστασή μας!

ΤΑ 5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ & ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ

Στην Αγιουρβέδα, που είναι μία επιστήμη ολιστικής θεραπείας και εξισορρόπησης που συμπληρώνει την Γιόγκα, κάθε εποχή έχει τον δικό της τύπο ενέργειας που προκύπτει από τον συνδυασμό των 5 στοιχείων της φύσης (αιθέρας, αέρας, φωτιά, γη, νερό).

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας χαρακτηρίζονται από τον συνδυασμό των στοιχείων του αέρα και του αιθέρα, που σχηματίζουν την ποιότητα της ενέργειας που λέγεται Vata Dosha. Αυτή η ενέργεια δημιουργεί ξηρότητα, κρύο και μία κινητικότητα που επηρεάζει αντίστοιχα την φύση και το σώμα μας.

Περνώντας στην άνοιξη κυριαρχούν τα στοιχεία της γης και του νερού, που δημιουργούν την ενέργεια Kapha Dosha. Η γη είναι ποτισμένη και υπάρχει αρκετή υγρασία για να γίνει το έδαφος γόνιμο και να αναπτυχθεί η βλάστηση. Αυτή η ενέργεια όμως εκτός από γονιμότητα και ανάπτυξη, δημιουργεί πολλές φορές ένα βάλτωμα όπως αντίστοιχα ο υπερβολικός συνδυασμός νερού και γης δημιουργεί λάσπη! Καλούμαστε λοιπόν να εξισορροπήσουμε την ενέργεια της εποχής καλλιεργώντας έναν τρόπο καθημερινής ζωής που μάς ενεργοποιεί και μάς ωθεί στην ανάπτυξη!

Έτσι, ετοιμαζόμαστε για τους γρήγορους ρυθμούς και την εγρήγορση του καλοκαιριού, που είναι ο συνδυασμός των στοιχείων της φωτιάς και του νερού. Ο ήλιος με το νερό του καλοκαιριού δημιουργούν την ενέργεια Pitta Dosha, που σημαίνει ζέστη, ρευστότητα και ζωηροί ρυθμοί.

ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ (KAPHA DOSHA)

Kapha σημαίνει «αυτό που ανθίζει στο νερό!»

Την άνοιξη η ρευστότητα του νερού και η σταθερότητα της γης δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αρχίσει ένας νέος κύκλος ζωής στην φύση και μέσα μας! Βγαίνουμε σιγά σιγά από την χειμερία νάρκη και γινόμαστε γόνιμοι και δημιουργικοί!

Ωστόσο, ιδίως στην αρχή της άνοιξης που υπάρχει περισσότερη υγρασία, δημιουργείται μία αίσθηση βαρύτητας και νωθρότητας που έχει σαν αποτέλεσμα σωματικά πρηξίματα, αργή χώνεψη και χαμηλή φωτιά μεταβολισμού, και επίσης συναισθηματικά κολλήματα και νοητικές προσκολλήσεις.

Χρειάζεται μέσα από τις καθημερινές επιλογές άσκησης, διατροφής και ύπνου να φροντίσουμε τον εαυτό μας προκειμένου να υπερβούμε τις προκλήσεις της άνοιξης!

ΑΣΚΗΣΗ

Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να μπει σε εγρήγορση σωματικά και πνευματικά υιοθετώντας μία καθημερινή ρουτίνα άσκησης που σάς βάζει σε κίνηση, ενεργοποιεί το σώμα και σάς δίνει ελαφρότητα σωματικά και πνευματικά! Δοκιμάστε γιόγκα ή ό,τι άλλο σάς καλεί να ανεβάσετε τους σωματικούς ρυθμούς και να αφυπνίσετε σώμα και νου!

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δοκιμάστε να αποτοξινωθείτε από τροφές που αργεί να χωνέψει το σώμα, όπως το κρέας και ό,τι άλλο παρατηρείτε ότι σάς δημιουργεί λήθαργο, βάρος και αδράνεια. Προσθέστε στην διατροφή σας τροφές που σας αφυπνίζουν, όπως φρούτα εποχής ή πικάντικες τροφές που ξυπνούν τον μεταβολισμό. Τραφείτε συνειδητά και κάντε το κυρίως γεύμα της ημέρας το μεσημέρι που είναι πιο δυνατή η φωτιά του μεταβολισμού. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό αν χρειάζεστε καθοδήγηση για το τι ταιριάζει καλύτερα στον δικό σας τύπο ενέργειας!

ΥΠΝΟΣ

Πηγαίντε στο κρεβάτι νωρίς, παραμένοντας μακριά από οθόνες, φώτα, ήχους και άλλα ερεθίσματα που δημιουργούν νοητική υπερδιέργεση. Απολαμβάνοντας έναν ποιοτικό, βαθύ ύπνο, θα μπορείτε να ξυπνήσετε μαζί με την φύση και με μία αίσθηση ελαφρύτητας και ζωντάνιας!

Καλή κάθαρση!
Καλό ξεκίνημα άνοιξης!

Δημιουργήστε μία καθημερινότητα που να εξυψώνει το σώμα και την ψυχή σας!

Η άνοιξη είναι μία υπέροχη εποχή ανθοφορίας σε όλα τα επίπεδα!

Υπερβείτε την όποια πρόκληση της εποχής καλλιεργώντας συνήθειες που σας φέρνουν σε εγρήγορση σωματικά, ψυχικά, πνευματικά!

Καλό άνοιγμα στο φως, την δημιουργία, την ανθοφορία!

Καλή άνοιξη!

Καλλιόπη

*Αν σας ενέπνευσε αυτό το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε δίνοντας έμπνευση και σε άλλους άνθρωπους! Κάντε «Share this» από τα αντίστοιχα κουμπιά παρακάτω!

**Αν θέλετε να λαμβάνετε κι άλλα τέτοια άρθρα και εμπνεύσεις τότε γραφτείτε στο Newsletter! Θα χρειαστεί να γράψετε στο κάτω μοβ μέρος της ιστοσελίδας το email σας και να πατήσετε κλικ εκεί που γράφει «Click»!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s