ΑΣΑΝΑΣ

  • Οι άσανας στη γιόγκα είναι στάσεις που επαναφέρουν το σώμα σε αρμονία. Προσφέρουν ενδυνάμωση στα αδύναμα σημεία του σώματος και «μαλακώνουν» τα δύσκαμπτα. Γίνεται άσκηση εξωτερική και εσωτερική ταυτόχρονα, καθώς μέσα από τις άσανας «χτίζεται» ένα σώμα δυνατό και εύκαμπτο μέσα στο οποίο ρέει η βαθύτερη ενέργεια.
  • Η εκτέλεση των άσανας είναι κυρίως στατική, κυριαρχούν δηλαδή οι ισομετρικές μυϊκές συστολές και οι παθητικές διατάσεις κατά την εφαρμογή τους. Αυτή η στατικότητα δίνει κάποια σημαντικά προτερήματα, όπως η ασφάλεια κατά την εκτέλεσή τους, ο έλεγχος της σωστής ευθυγράμμισης και η ορθοσωμία, η συνειδητή και αβίαστη αναπνοή και η ανάπτυξη εσωτερικού διαλόγου και επικοινωνίας με κάθε μέρος του σώματος. Σε μια κοινωνία που βιάζεται να προλάβει, οι άσανας σταματούν τον καλπασμό του σώματος, της αναπνοής και του νου και μας υπενθυμίζουν την αξία της παύσης και της συνειδητοποίησης της στιγμής.
  • Οι άσανας μας στρέφουν από τα εξωτερικά ερεθίσματα των αισθήσεων προς τα μέσα, σε έναν ήρεμο εσωτερικό διάλογο με το σώμα μας. Χιλιάδες σωματικά κύτταρα με υψηλή νοημοσύνη μας μιλούν όλη την ημέρα, αλλά αποξενωμένοι από το ίδιο μας το σώμα αγνοούμε τα μηνύματά τους. Οι άσανας φέρνουν την αποκατάσταση αυτής της σύνδεσης και την ουσιαστική επικοινωνία με το σώμα μας.

Οι άσανας στην πρακτική της γιόγκα είναι λοιπόν κάτι περισσότερο από την ικανότητα να περιστρέψουμε το σώμα σε μια θέση που μοιάζει με ναυτικό κόμπο! Οι στάσεις αυτές αυξάνουν τη ροή της ενέργειας. Μέσα από την απελευθέρωση του σώματος, ελευθερώνεται ο νους. Μέσα από την εξέλιξη της ευλυγισίας του σώματος, δημιουργείται ένα πιο ευέλικτο πνεύμα. Όπως πολύ ωραία γράφει η Christina Brown για το σώμα και την ευλυγισία του: «Μπορούμε να παρομοιάσουμε το σώμα με μια τεράστια βελανιδιά που στέκεται άκαμπτη και αλύγιστη και που στον άνεμο θα σπάσει και θα πεθάνει, ενώ ένα μικρό δενδρύλλιο θα λυγίζει για να δέχεται τον άνεμο, κι έτσι θα επιβιώσει».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s