ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Στο άγχος και στη βιασύνη της σύγχρονης ζωής, ο νους μας δέχεται ερεθίσματα που μας κάνουν να είμαστε διαρκώς σε ετοιμότητα, ξοδεύοντας έτσι  πάρα πολύ μεγάλο μέρος από τη ζωή μας, ακόμα και στον ύπνο μας, σε μια κατάσταση έντασης.

Παρατηρώντας το σώμα μας μπορούμε να βρούμε σημεία όπου συσσωρεύεται αυτή η ένταση. Σφιγμένο στομάχι, ανασηκωμένοι ώμοι, σκληρές και σκυθρωπές εκφράσεις προσώπου είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα σημεία όπου εκφράζεται η νοητική ένταση. Αυτή η άσκοπη υπερένταση προκαλεί ταλαιπωρία, επιβαρύνει την υγεία μας, αναλώνει  την ενέργειά μας και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε υπερκόπωση.

Έτσι, οφείλουμε να μάθουμε και να αναπτύξουμε την ικανότητα να χαλαρώνουμε σε σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό επίπεδο εξασκώντας την πρακτική της βαθιάς χαλάρωσης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΘΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ: Η βαθιά χαλάρωση είναι μία θεραπευτική πρακτική, που γίνεται συνήθως στο τέλος ενός μαθήματος γιόγκα στην ξαπλωτή στάση savasana. Κατά τη διάρκεια αυτής της πρακτικής, ο ασκούμενος χαλαρώνει το σώμα και φέρνει το νου σε κατάσταση βαθιάς ηρεμίας και αρμονίας. Η ψυχοσωματική ένταση απελευθερώνεται, καθώς μετά από λίγη ώρα στη savasana, η καρδιά χτυπάει πιο αργά, η αναπνοή γίνεται πολύ «λεπτή» και ο νους ηρεμεί βαθιά μέσα από την πρόσβαση στο υποσυνείδητο.

Η βαθιά χαλάρωση στηρίζεται στις εξής πρακτικές: περιφορά της επίγνωσης στα μέρη του σώματος, συνειδητοποίηση του σώματος, της αναπνοής, του χώρου, της ενέργειας, καθοδηγούμενη εικονοπλασία (οραματισμός).

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ:

Η βαθιά χαλάρωση είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να αναζωογονήσουμε ένα κουρασμένο σώμα. Έχει αποδειχτεί ότι 10 με 20 λεπτά βαθιάς χαλάρωσης ισοδυναμεί με δύο ώρες πολύ καλού ύπνου, από πλευράς ξεκούρασης. Τα πλεονεκτήματα της χαλάρωσης είναι ευεργετικά, καθώς:

  • Κατεβάζει την πίεση του αίματος.
  • Ηρεμεί το νου και τον οδηγεί σε μία πιο αντικειμενική και δημιουργική κατάσταση.
  • Αναζωογονεί και ηρεμεί το νευρικό σύστημα, διδάσκοντας έτσι την αταραξία σε καταστάσεις πίεσης.
  • Βοηθάει στην ενδοσκόπηση και την αυτογνωσία.
  • Συμβάλλει στην πνευματική εμβάθυνση και προετοιμάζει κατάλληλα το νου για διαλογισμό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s