ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΡΕΙΚΙ

Οι 5 αρχές του Ρέικι!

Η θεραπευτική τέχνη του Ρέικι εμπεριέχει χρήσιμα εργαλεία αυτογνωσίας και αυτοεξέλιξης! Το Ρέικι δημιουργεί το εσωτερικό ερέθισμα για να φέρουμε την προσοχή στον εαυτό μας, να παρατηρήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε πώς νιώθουμε, πώς εκφραζόμαστε και πώς συμπεριφερόμαστε.. Το Ρέικι μπορεί να γίνει ένα μονοπάτι που οδηγεί σε μία συνειδητή στάση ζωής, τόσο εσωτερικά στον τρόπο σκέψης και συναίσθησης, όσο και εξωτερικά στον τρόπο δράσης και έκφρασης!

Υπάρχουν 5 ηθικές αρχές που καλούμαστε να ακολουθήσουμε στο Ρέικι, προκειμένου να εξυψώσουμε την συνειδητότητά μας και να είμαστε συνειδητά όντα σε σχέση με τον εαυτό μας αλλά και το περιβάλλον μας!

Οι 5 αρχές του Ρέικι, που δόθηκαν από τον Μικάο Ουσούι-τον πρώτο δάσκαλο του Ρέικι, προκειμένου να καλλιεργούμε καθημερινά έναν ευσυνείδητο τρόπο σκέψης είναι:

«Μόνο για σήμερα.. Απελευθερώνω την ανησυχία!

Μόνο για σήμερα.. Απελευθερώνω τον θυμό!

Μόνο για σήμερα.. Τιμάω τους γονείς, τους δασκάλους μου και όλους τους ανθρώπους!

Μόνο για σήμερα.. ευγνωμονώ όλα τα έμβια όντα!»

  • ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ.. Λέμε «μόνο για σήμερα» για να διατηρούμε το νου μας στην δύναμη του ΤΩΡΑ, στην δύναμη που ενυπάρχει στο παρόν! Επικεντρώνοντας την προσοχή μας στο παρόν, μπορούμε συνειδητά να επιλέξουμε πώς θα κινηθούμε και πώς θα δράσουμε μέσα στις καταστάσεις της ημέρας.. Βοηθάμε τον εαυτό μας να εστιάσει στο σήμερα και έτσι αυτόματα ο νους, αντί να ερμηνεύει το παρελθόν ή να ανησυχεί για το μέλλον, συγκεντρώνει όλη του την ισχύ στο εδώ και τώρα! Κι αν κάθε μέρα λέμε «μόνο για σήμερα», τότε κάθε μέρα της ζωής μας τελικά ευθυγραμμιζόμαστε με αυτές τις εσωτερικές αρχές!
  • ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΩ.. Η ανησυχία δημιουργείται όταν ο νους προσκολλάται σε ερμηνείες σε σχέση με το παρελθόν ή σε προσδοκίες και φόβους σε σχέση με το μέλλον. Φέρνοντας το νου στην παρούσα στιγμή,  μπορούμε να βρούμε εσωτερική ηρεμία, κατανοώντας την ροή των πραγμάτων μέχρι τώρα και αποκτώντας εμπιστοσύνη στην καλύτερη δυνατή εξέλιξή τους στην πορεία! Μόνο για σήμερα διατηρώ την εσωτερική ηρεμία μου, με κατανόηση και εμπιστοσύνη στην ροή των πραγμάτων!
  • ΔΕΝ ΘΥΜΩΝΩ.. Ο θυμός είναι μία πολύ δυνατή ενέργειά, την οποία όταν την αποδεχτούμε και κατανοήσουμε, μπορούμε να την διοχετεύσουμε δημιουργικά για να βρούμε λύσεις και νέες διεξόδους! Ας παρατηρήσουμε μέσα στην μέρα μας τι είναι αυτό που μάς θυμώνει..  ποιο μέρος του εαυτού μας θίγεται.. πώς μπορούμε να κατανοήσουμε βαθύτερα την κατάσταση που πυροδοτεί τον θυμό μας.. πώς μπορούμε να διοχετεύσουμε και να μετουσιώσουμε αυτή την δυνατή ενέργεια προς μία ωφέλιμη κατεύθυνση;  Μόνο για σήμερα αποδέχομαι και μετασχηματίζω τον θυμό μου προς δημιουργικές διεξόδους και λύσεις!
  • ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΜΕ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ.. Η ενέργεια που επενδύουμε στην εργασία μας είναι πολύτιμη! Όταν εργαζόμαστε με μεράκι και τιμιότητα τότε γεμίζουμε με εσωτερική ικανοποίηση και αμοιβόμαστε, όχι μόνο χρηματικά, αλλά και ηθικά! Αν μέσα στην εργασία μας παραμένουμε τίμιοι, ειλικρινείς και αυθεντικοί τότε μπορούμε να διοχετεύσουμε ένα μεγάλο εσωτερικό δυναμικό προς χάριν της δημιουργικότητας! Το να είμαστε καθαροί και αληθινοί στην εργασία μας, είναι ο πιο πηγαίος τρόπος για να είμαστε παραγωγικοί!  Μόνο για σήμερα εργάζομαι με  μεράκι, τιμιότητα και ειλικρίνεια!
  • ΤΙΜΑΩ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ, ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΜΟΥ & ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.. Συνειδητοποιώντας ότι βρισκόμαστε εδώ που είμαστε χάρις στην συμβολή και επιρροή κάποιων ανθρώπων, είναι ένας καλός τρόπος για να εκτιμήσουμε την αξία τους στην εξέλιξή μας! Οι γονείς μας είναι οι πρώτοι μας δάσκαλοι που μέσα από την δική τους στάση ζωής μάς έχουν διδάξει τι να ακολουθήσουμε και τι να αφήσουμε! Τιμώντας τους γονείς μας αναγνωρίζουμε το κομμάτι μέσα μας που έρχεται από εκείνους και εξελίσσεται μέσα από την δική μας συνειδητότητα! Όλοι οι δάσκαλοί μας είναι επίσης μία σημαντική επιρροή από τους οποίους πήραμε γνώση, εμπειρία και κατανόηση για το μεγάλο σχολείο της ζωής! Όλοι είμαστε δάσκαλοι και μαθητές ολονών.. Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον.. Αλληλοεπηρεαζόμαστε σαν κύτταρα μέσα σε ένα ενιαίο σώμα που λέγεται ανθρωπότητα! Κατανοώντας αυτήν την αλήθεια, εκτιμάμε και τιμάμε όλους τους ανθρώπους! Μόνο για σήμερα, εκτιμώ και ευγνωμονώ όλους τους ανθρώπους μέσα από τους οποίους εμπνεύστηκα και εξελίχθηκα!
  • ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΜΒΙΑ ΟΝΤΑ.. Η ευγνωμοσύνη είναι το κλειδί της ευτυχίας! Κατανοώντας πόσο άρρηκτα συνδεδεμένοι είμαστε με όλη την ύπαρξη, μπορούμε να συναισθανθούμε την σημαντικότητα κάθε πλάσματος! Κάθε πλάσμα έχει την δική του θέση  μέσα στην δημιουργία και όλοι μαζί δημιουργούμε ένα ενιαίο σύνολο ζωής! Κάθε πλάσμα αξίζει και γι΄αυτό καλλιεργούμε μία ευγενική στάση απέναντι σε όλα τα έμβια όντα!Ανοίγοντας την καρδιάς μας μπορούμε να νιώσουμε το θαύμα της φύσης και της ζωής, προσφέροντας έτσι αγάπη και ευγνωμοσύνη σε όλα τα πλάσματα του κόσμου! Μόνο για σήμερα, αγαπώ και ευγνωμονώ όλη την πλάση!

Οι 5 Αρχές του Ρέικι είναι μία όμορφη υπενθύμιση, που μπορούμε να την δίνουμε κάθε μέρα στον εαυτό μας, για να είμαστε συνειδητά όντα με εσωτερική ηρεμία, δύναμη, σεβασμό και ευγνωμοσύνη προς τον εαυτό μας και όλη την ύπαρξη!

Καλό Ρέικι με αγάπη που εκφράζεται μέσα από έναν ευσυνείδητο τρόπο ζωής!!!

Καλλιόπη

*Δείτε περισσότερα για την θεραπεία Ρέικι και τα σεμινάρια εκπαίδευσης στους βαθμούς του Ρέικι: https://kallioyoga.com/about-reiki/ 

 https://kallioyoga.com/about-reiki/σεμιναρια-ρεικι/