ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΤΑ 4 ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΑ

Τα διαφράγματα μοιάζουν με θόλους στο εσωτερικό του σώματος, που ορίζουν τις κοιλότητές του και τα διαφορετικά μέρη του. Αν και γνωστότερο διάφραγμα όλων είναι το θωρακικό, υπάρχουν κι άλλα διαφράγματα στο σώμα που μπορούν να αποτελέσουν εσωτερικά σημεία επίγνωσης για το μέσα μας!

Αποκτώντας επίγνωση στα κύρια διαφράγματα του σώματος, μαθαίνουμε να κινούμαστε μέσα από τον βαθύ πυρήνα του σώματος,  βρίσκοντας έτσι μία πηγαία αίσθηση σταθερότητας και δύναμης! 

Τα 4 βασικά διαφράγματα είναι:

  • Το διάφραγμα του κρανίου(cranial diaphragm), που συνδέει τα οστά του κρανίου και ιδιαίτερα τo  σφηνοειδές(πλαϊνά κρανίου) και το ινίο(πίσω μέρος κρανίου). Παρατήρησε πώς νιώθεις μέσα στο κρανίο, καθώς αναπνέεις με την επίγνωσή σου πάνω από τον ουρανίσκο. Καθώς εισπνέεις, νιώσε το κρανίο σαν ένα μπαλόνι που μεγαλώνει κινώντας, σε ένα λεπτοφυές επίπεδο, τα αυτιά προς τα εξώ.. Καθώς εκπνέεις, αναγνώρισε το μαλάκωμα που κάνουν τα αυτιά προς τα μέσα, επιστρέφοντας στην αρχική θέση. Δώσε στο εαυτό σου λίγα λεπτά μέχρι να αναγνωρίσεις την λεπτοφυή κίνηση που κάνει το διάφραγμα καθώς αναπνέεις!
  • Το διάφραγμα του αυχένα(cervical diaphragm), που διαμορφώνεται από το υοειδές οστό και τους μύες κάτω από την γλώσσα. Για να φέρεις την προσοχή σου σε αυτό το διάφραγμα, παρατήρησε την εισπνοή σου καθώς ταξιδεύει προς το πίσω μέρος της γλώσσας και διευρύνει το πάνω μέρος του αυχένα.. Καθώς εκπνέεις, συνειδητοποίησε την σταδιακή επαναφορά στην αρχική θέση.
  • Το διάφραγμα του θώρακα(thoracic diaphragm), που σχηματίζεται σαν θόλος μέσα στον θώρακα στα κατώτερα πλευρά. Στρέψε την προσοχή στην περιοχή αυτή.. Όταν εισπνέεις, νιώσε το διάφραγμα αυτό να κινείται προς τα κάτω διευρύνοντας την περιοχή της κοιλιάς προς τα κάτω και έξω και δίνοντας χώρο στα πλευρά ολόγυρα. Καθώς εκπνέεις, παρατήρησε την αίσθηση της επιστροφής στην αρχική θέση.
  • Το πυελικό διάφραγμα(pelvic floor), που βρίσκεται στην περιοχή που ορίζουν τα καθιστικά οστά, το ηβικό οστό, ο κόκκυγας και το περίνεο και όλοι οι μύες του πυελικού εδάφους. Φέρε την προσοχή σου στο πυελικό έδαφος και άρχισε να αναγνωρίζεις πώς με κάθε εισπνοή το διάφραγμα αυτό κινείται απαλά προς τα πάνω δίνοντας στα καθιστικά οστά την αίσθηση ότι πλησιάζουν, ενώ με την εκπνοή επιστρέφουν στην αρχική τους θέση.
Δείτε στο βίντεο αυτό πώς κινούνται τα 4 διαφράγματα με την αναπνοή!  Η 3D αναπαράσταση που δίνει είναι πολύ βοηθητική, όπως και η εξάσκηση στα γαλλικά για τον εγκέφαλο! 😀

Όπως βλέπουμε στο βίντεο, τα 4 διαφράγματα λειτουργούν ως ένα κεντρικό, ενιαίο σύνολο στο εσωτερικό σώμα, παράγοντας την εσωτερική κίνηση της αναπνοής, δίνοντας χώρο και κίνηση στα εσωτερικά όργανα και παρέχοντας μία ενιαία επικοινωνία μέσα από την συνολική, εσωτερική αίσθηση στο σώμα!

Αποκτώντας την αίσθηση των 4 διαφραγμάτων, η κίνησή μας μπορεί να γίνει συνειδητή, πηγαία και με μία βαθιά αίσθηση ολότητας που έρχεται από μέσα!

Στα μαθήματα γιόγκα του Δεκέμβρη, θα κάνουμε ένα ταξίδι ενδοσκόπησης στο σώμα, εξερευνώντας την κίνηση μέσα από την σύνδεση με τα 4 διαφράγματα!

Σας περιμένω,

Καλλιόπη

*Πηγές:

https://thescienceofphysicalrehabilitation.blogspot.com/2012/07/the-4-diaphragms.html

https://www.yoga-anatomy.com/breathing-part-3-the-4-diaphragms/