ΠΡΑΝΑΓΥΑΜΑ

Η αναπνοή είναι η ουσία της ζωής. Είναι το πρωταρχικό νήμα που μας συνδέει με τη ζωή και αυτό που αφήνουμε τελευταίο. Μπορούμε να μάθουμε πολλά παρατηρώντας την, καθώς δρα σαν γέφυρα προς το νευρικό μας σύστημα και συνδέεται με την κατάσταση του νου.

Μέσα από τις αναπνευστικές ασκήσεις(πραναγυάμα) που μας προσφέρει η παράδοση της γιόγκα, κάθε σωματικό κύτταρο οξυγονώνεται και τροφοδοτείται με ενέργεια. Η βαθιά ελεγχόμενη αναπνοή αποτελεί μία ασύλληπτη πηγή ενέργειας, που επιδρά θετικά στην ψυχολογική και νοητική μας κατάσταση.

ΠΡΑΝΑΓΥΑΜΑ

PRANA: Η αναπνοή, η ζωή και η ενέργεια  είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και αποτελούν την πράνα(βιοενέργεια). AYAMA: Σημαίνει επέκταση.

PRANAYAMA: Είναι η επέκταση της πράνα μέσα από την ρύθμιση του κύκλου της αναπνοής. Οι τεχνικές πραναγυάμα μπορούν να οδηγήσουν:

  • Στη συνειδητοποίηση της αναπνοής.
  • Στην εξισορρόπηση της ροής της ενέργειας.
  •  Στην επέκταση της αναπνευστικής ικανότητας, διορθώνοντας έτσι τη ρηχή αναπνοή και αυξάνοντας την απορρόφηση οξυγόνου από τον οργανισμό.
  • Στην εξισορρόπηση του νευρικού συστήματος και την απαλλαγή από άγχος, ένταση, θυμό.
  • Στην στροφή της προσοχής στο εσωτερικό και σε διαλογιστική κατάσταση.

Η πρακτική των τεχνικών πραναγυάμα γίνεται είτε ξεχωριστά από την πρακτική των άσανας είτε μετά την πρακτική των άσανας και πριν το τελικό χαλάρωμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s