Πράνα: Η ενέργεια της ζωής

Πράνα είναι η ζωτική ενέργεια που διαπερνά όλη την φύση και όλους τους ζωντανούς οργανισμούς! Είναι η ενέργεια που δίνει ζωή.. η ενέργεια της ζωής που περιβάλλει και διαπερνά όλα τα έμβια όντα!

Η λέξη prana, που προέρχεται από τα σανσκριτικά συνθετικά pra=συνεχή και an=κίνηση, μεταφράζεται ως «συνεχής κίνηση». Η πράνα είναι η συνεχής κίνηση της ζωτικής δύναμης στο σώμα, στο περιβάλλον, σε όλο το σύμπαν!

Βρίσκεται στον αιθέρα, σε αυτό το αόρατο στοιχείο της φύσης που εμπεριέχει και συνδέει σαν μία αόρατη κόλλα όλα τα υπόλοιπα στοιχεία (γη-νερό-φωτιά-αέρας).

Η ενέργεια της ζωής, που είναι γνωστή στην παράδοση της γιόγκα ως πράνα, συναντιέται σε άλλες παραδόσεις ως Ki (όπως στο Ρέικι), Chi(όπως στο Tai Chi), Qi(όπως στο Qi Gong). Επίσης, αναφέρεται ως οργόνη, βιοενέργεια, αιθέρας.

Μπορεί κανείς να αντιληφθεί την πράνα που διαπερνά το σώμα του ως θερμότητα, φως, ηλεκτρισμό, αίσθηση ροής ή παλμού.

Η πράνα μεταφέρεται μέσα στο ενεργειακό/αιθερικό πεδίο μας (pranamaya kosha) μέσα από τα ενεργειακά κανάλια (nadhis) και τροφοδοτεί με ζωτική κίνηση τα ενεργειακά κέντρα(chakras: https://kallioyoga.com/yoga/τσακρασ/) . Μέσα από τα τσάκρας η ζωτική ενέργεια διοχετεύεται στους αδένες του σώματος, δίνοντας ζωτικότητα στα αντίστοιχα μέρη του.

Όπως το ρεύμα δίνει φως στην λάμπα, έτσι κι η πράνα δίνει ζωή στο σώμα! Είναι ο ηλεκτρισμός που διαπερνά και δίνει ζωτικότητα στο σώμα!

Το σώμα τροφοδοτείται με ζωντάνια και δύναμη όταν η πράνα ρέει άφθονα και ελεύθερα, ενώ η ζωτικότητά του περιορίζεται όταν υπάρχει ελλιπής πρόσληψη πράνα ή μπλοκαρισμένη κατανομή της πράνα.

Λαμβάνουμε πράνα μέσα από την τροφή, το νερό, την ηλιακή ενέργεια, τον αέρα και ό,τι τροφοδοτεί τις αισθήσεις, ενώ καταναλώνουμε πράνα μέσα από κάθε μας κίνηση και λειτουργία!

ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΝΑ

ΑΝΑΠΝΕΟΝΤΑΣ ΜΕ ΕΠΙΓΝΩΣΗ

Η αναπνοή μεταφέρει την ζωτική ενέργεια σε όλα τα μέρη του σώματος.. μοιάζει με έναν διανομέα πράνα!

Μεταφέροντας μέσα από την αναπνοή την επίγνωση σε διάφορα μέρη του σώματος, μπορεί να ενδυναμωθεί εκεί η ροή της πράνα. Η επίγνωση καθοδηγεί την πράνα στο σημείο της εστίασης!

Αναπνέοντας συνειδητά μπορούμε να καθοδηγήσουμε την πράνα αποτελεσματικά όπου χρειαζόμαστε ζωτικότητα και δύναμη!

ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ

Πολλές φορές, μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, η αναπνοή γίνεται ρηχή και επιφανειακή, στερώντας έτσι από το σώμα τα πολλαπλά οφέλη μίας πλούσιας αναπνοής.

Η ποιοτική αναπνοή είναι ένας άμεσος τρόπος να ανατροφοδοτήσουμε το πρανικό μας σύστημα!

Οι τεχνικές που επεκτείνουν την αναπνοή (pranayama) είναι ένας τρόπος να γυμνάσουμε τους μυς της αναπνοής και την μνήμη τους, ώστε να απολαμβάνουμε καθημερινά μία πλούσια αναπνοή!

Μέσα από τις ασκήσεις αναπνοής εκπαιδεύεται επίσης ο νους να παρατηρεί την αναπνοή και ανά πάσα στιγμή να μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε: «Πώς νιώθω την αναπνοή μου;» . Συνειδητοποιώντας πώς αισθανόμαστε είναι το πρώτο βήμα για να αντιληφθούμε αν χρειάζεται κάτι να αλλάξουμε στην αναπνοή!

ΑΝΑΠΝΕΟΝΤΑΣ ΚΑΘΑΡΟ, ΦΡΕΣΚΟ ΑΕΡΑ

Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε επηρεάζει την ποιότητα της ενέργειας που προσλαμβάνουμε!

Άλλα επίπεδα ζωτικής ενέργειας έχουμε όταν αναπνέουμε στο κέντρο μίας μεγάλης πόλης και άλλα όταν αναπνέουμε μέσα στα δάση και τα βουνά ή δίπλα στην θάλασσα!

Ο καθαρός, φρέσκος αέρας είναι μία «ένεση» ζωτικής ενέργειας για το σώμα!

Βγείτε στο φυσικό περιβάλλον και αναπνεύεστε βαθιά, αργά και συνειδητά, νιώθοντας όλα τα κύτταρα του σώματος να αφομιώνουν καθαρή ζωτική ενέργεια!!

ΔΙΑΤΗΡΩΝΤΑΣ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ

Η φύση είναι μία πηγή άφθονης ζωτικής ενέργειας! Η επαφή με την φύση είναι μία αποτελεσματική φόρτιση του πρανικού μας πεδίου!

Μέσα από την γη απορροφάμε δονήσεις ευεργετικές για το φυσικό μας σώμα, που είναι παιδί της γης!

Μία βόλτα στην φύση, ένας περίπατος στο βουνό, στο πάρκο ή την θάλασσα, μπορούν να τονώσουν άμεσα τα επίπεδα ζωτικότητας στο σώμα!

ΑΠΟΡΡΟΦΩΝΤΑΣ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ήλιος!!! Τι πιο φωτεινό από τον ήλιο! Δεν θεωρήθηκε άδικα θεός από διάφορες παραδόσεις, αφού το φως του είναι δώρο θεϊκό!

Πώς θα ζούσαμε σε αυτό το υλικό πεδίο χωρίς τον ήλιο;

Ο ήλιος είναι μία ισχυρή πηγή πράνα! Δίνει ζωή!

Βγείτε στο φως του ήλιου και αφήστε τις ηλιαχτίδες να χαϊδέψουν το σώμα σας! Αναπνεύστε τον ήλιο.. δείτε τον ήλιο καθώς ανατέλλει και δύει.. αφομιώστε όλο το φως του!

Δώστε στον εαυτό σας καθημερινά χρόνο να βγει στο φυσικό φως και απολαύστε όλη την δύναμη που θα σας χαρίσει!

ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΦΡΕΣΚΙΑ ΤΡΟΦΗ

Όσα τρώμε και πίνουμε έχουν άμεση επίδραση στο πώς αισθανόμαστε!

Η τροφή είναι το καύσιμο που βάζουμε στο σώμα μας.. Αν βάζουμε στο όχημά μας ένα καύσιμο φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, τότε δεν το αφήνουμε να λειτουργήσει στο πλήρες δυναμικό του και μπορεί ακόμα και να εμφανίσει βλάβες! Αν του βάζουμε ένα καλό καύσιμο, τότε θα απολαύσουμε όλο το δυναμικό του και με μεγάλη διάρκεια!

Συνειδητοποιήστε με τι τρέφετε το σώμα σας! Είναι η τροφή που του δίνετε η καλύτερη δυνατή για να αποδώσει το σώμα;

Αναγνωρίζοντας την σημαντικότητα που έχει η τροφή στα επίπεδα της ζωτικής ενέργειας, μπρούμε να κάνουμε επιλογές που θρέφουν με πολύτιμα συστατικά το σώμα!

Είμαστε αυτό που τρώμε, γιατί αυτό που τρώμε έχει πράνα.. Αν φάμε κάτι που έχει υψηλή ποσότητα πράνα, όπως μία ζωντανή τροφή που εμπεριέχει την ενέργεια του ήλιου, τότε θα αφομιώσουμε μεγάλη ποσότητα ζωτικής δύναμης!

Δοκιμάστε την επιλογή μίας πλούσιας σε πράνα τροφής και παρατηρήστε πώς νιώθετε! Ειδικά αν το φαγητό έχει ετοιμαστεί με αγάπη και φαγωθεί συνειδητά, τότε το επίπεδο της ζωτικότητας εξυψώνεται!

ΘΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΔΟΝΗΣΗΣ

Όλα όσα προσλαμβάνουν οι αισθήσεις μας επιδρούν άμεσα στο ενεργειακό μας πεδίο!

Παρατηρήστε πώς νιώθετε όταν βλέπετε μία σκληρή εικόνα.. πώς είναι η ενέργειά σας όταν ακούσετε άσχημα λόγια.. πώς είναι η εσωτερική σας κατάσταση όταν έχετε την επιρροή από ένα αρνητικό, δηλαδή χαμηλής δόνησης, εξωτερικό ερέθισμα;

Με ό,τι τρέφουμε τις αισθήσεις μας θα έχουμε έναν αντίστοιχο αντίκτυπο στην ενεργειακή μας κατάσταση.

Δοκιμάστε να δώσετε στις αισθήσεις σας ερεθίσματα που εμπλουτίζουν την εσωτερική εμπειρία!

Δείτε ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα! Ακούστε ένα τραγούδι που ανοίγει το νου και την καρδιά σας! Γευστείτε κάτι που σάς γεμίζει απόλαυση! Μυρίστε ένα όμορφο λουλούδι! Αγγίξτε και αγκαλιάστε τον εαυτό σας ή ένα αγαπημένο σας πλάσμα!

Δώστε σε όλες σας τις αισθήσεις ερεθίσματα που θρέφουν το σώμα με αγάπη και ανεβάζουν τον κραδασμό της συνειδητότητάς σας!

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΓΙΟΓΚΑ

Μέσα από την γιόγκα και την συνειδητή κίνηση στο σώμα, ξεκλειδώνουν οι περιοχές όπου τείνουμε να συσσωρεύουμε ένταση και λύνονται τα εμπόδια που μπλοκάρουν την ελεύθερη ροή της πράνα!

Η πρακτική στην γιόγκα, όταν γίνεται συνειδητά, μπορεί να ελευθερώσει κάθε εσωτερικό κόμπο που περιορίζει την ροή της πράνα.. Τα κανάλια της ενέργειας καθαρίζουν και η ζωτική ενέργεια ρέει άφθονα και κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το σώμα!

Παρατηρήστε πώς νιώθετε πριν, στην διάρκεια και μετά την γιόγκα; Τι είναι αυτό που αλλάζει;

Είναι η πράνα! Τονώνεται η ροή της πράνα και έτσι δυναμώνει η αίσθηση της φυσικής και ψυχικής ευεξίας!

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΡΕΙΚΙ

Το Ρέικι είναι μία τέχνη μέσα από την οποία μαθαίνει κανείς πώς να κατευθύνει την ζωτική ενέργεια στο σώμα. Βασίζεται στο έμφυτο χάρισμα να μεταδίδουμε ενέργεια μέσα από το άγγιγμα των χεριών.

Μέσα από την ενεργειακή θεραπεία του Ρέικι (https://kallioyoga.com/about-reiki/), κατευθύνουμε τις παλάμες στις περιοχές που χρειάζονται ενεργειακή τόνωση.. Διατηρώντας την επίγνωση και την επαφή των χεριών στα σημεία αυτά, καθοδηγούμε την πράνα εκεί προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία!

Δοκιμάστε να κάνετε Ρέικι ή οποιαδήποτε άλλη ενεργειακή θεραπεία διευρύνει το ενεργειακό σας πεδίο!

ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ

Ο διαλογισμός είναι ένα συνειδητό κάλεσμα της συνειδητότητας στο σώμα!

Κατευθύνοντας την επίγνωση στο σώμα ή στα πιο λεπτοφυή επίπεδα του εαυτού, όπως ο νους, το συναίσθημα και το πνεύμα, καθοδηγούμε την ενέργεια στα αντίστοιχα πεδία!

Ο διαλογισμός είναι ένα μέσο για να γεμίσει το σώμα με πράνα μέσα από την πλήρη παρουσία της προσοχής σε αυτό!

Μέσα από τον διαλογισμό μπορούμε επίσης να τονώσουμε το ενεργειακό μας πεδίο δημιουργώντας εσωτερικές εικόνες και βεβαιώσεις που εξυψώνουν τον κραδασμό μας!

Δοκιμάστε να διαλογιστείτε καθημερινά για 21 μέρες! Βάλτε ένα ξυπνητήρι δίπλα σας που να σάς κρατάει χρόνο.. Ξεκινήστε με 5 λεπτά διαλογισμού τις πρώτες 7 μέρες.. Συνεχίστε άλλες 7 μέρες με 10 λέπτα.. Και άλλες 7 μέρες με 15 λεπτά!

Κλείστε τα μάτια και στρέψτε την προσοχή μέσα στο σώμα! Διατηρήστε την επίγνωση σε ό,τι νιώθετε στο σώμα ακολουθώντας την αναπνοή! Αφήστε την επίγνωση να γεμίσει το σώμα με ενέργεια!

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι για να τονώστε την πράνα, την ενέργεια της ζωής που σάς διαπερνά!

Όταν η πράνα ρέει ελέυθερα μέσα στο σώμα, τότε η καθημερινή ζωή γίνεται ένα υπέροχο ταξίδι εμπειριών της ψυχής με όχημα το σώμα!

Εύχομαι να βρείτε και να ακολουθήσετε τις επιλογές που σάς γεμίζουν ζωτική ενέργεια και να απολαμβάνετε τον εαυτό σας στο πλήρες δυναμικό του, που είναι το ΦΩΣ!

*Αν σας ενέπνευσε το άρθρο αυτό μπορείτε να το μοιραστείτε πατώντας «Share this» στις επιλογές που δίνονται παρακάτω!

**Αν θέλετε να λαμβάνετε όλο το νέο υλικό που ανεβαίνει στο Kallioyoga τότε γράψτε το email σας στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας και ακολουθήστε το newsletter!

Namaste

Καλλιόπη


4 σκέψεις σχετικά με το “Πράνα: Η ενέργεια της ζωής

  1. Σε ευχαριστώ Καλλιόπη!
    Σε ευχαριστώ για την φωτεινότητα που αποπνέει απ’ τα γραπτά σου, είναι λίγος καιρός που κατάφερα να ξεπεράσω τα εμπόδια και να φτάσω τελικά σε εκείνο το ερημικό παραποτάμιο σπιτάκι !
    Ήταν στόχος ζωής..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s