«Mayiya Mala»

Mayiya Mala: Η ψευδαίσθηση του διαχωρισμού 

Η ίδια ανώτερη νοημοσύνη που κυλά μέσα σου, κυλά και μέσα σε όλες τις ανθρώπινες υπάρξεις! Όλοι είμαστε Ένα.. Καθένας από εμάς είναι ένα κύτταρο στο σώμα που ονομάζεται ανθρωπότητα! Βαθιά μέσα στον συλλογικό νου, όλοι βρισκόμαστε σε διαρκή σύνδεση και επαφή μεταξύ μας. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν μπορούμε να είμαστε ένα αυτόνομο σωματίδιο μέσα στο κύμα, αλλά συνδεόμαστε μέσα στον ίδιο Ωκεανό.. Προερχόμαστε από την ίδια πρωταρχική ουσία, η οποία μας διατηρεί συνδεδεμένους σαν διαφορετικά κύτταρα που όλα μαζί σχηματίζουμε Ένα σώμα! Αυτό μας θυμίζει η πνευματική  αλήθεια που λέει: “Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν”!

316
«Όλη η ζωή είναι ένα. Ο κόσμος είναι ένα σπίτι. Όλοι είμαστε μέλη μιας ανθρώπινης οικογένειας. Ολόκληρη η δημιουργία αποτελεί ένα οργανικό όλο. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ανεξάρτητος από αυτό το όλο. Ο άνθρωπος γίνεται δυστυχισμένος με το να διαχωρίζει τον εαυτό του από τους άλλους. Ο διαχωρισμός είναι θάνατος. Η ενότητα είναι αιώνια ζωή.» -Σιβανάντα-

Παρόλο που αυτή η ουσιαστική σύνδεση μάς επιτρέπει να λειτουργούμε σαν ένα σώμα, οι φυσικές μας αισθήσεις αντιβαίνουν την ιδέα ότι είμαστε μία ενότητα και διαμορφώνουν την περιορισμένη αντίληψη της χωριστικότητας. Το “mayiya mala” είναι το πέπλο που καλύπτει την αλήθεια της συνειδητότητάς μας, αποκρύβοντας την ενότητα και την σύνδεσή μας με την Ολότητα. Δημιουργεί την αίσθηση του διαχωρισμού και της διαφορετικότητας, που οδηγεί σε μία συνεχή σύγκριση με τους άλλους.. Αυτή η σύγκριση οδηγεί άλλοτε σε αίσθημα κατωτερότητας και άλλοτε σε αίσθημα ανωτερότητας. Έτσι, γινόμαστε ανταγωνιστικοί, επειδή βλέπουμε τον κόσμο ως κάτι χωριστό από εμάς, μέσα στο οποίο πρέπει είτε να προστατεύσουμε είτε να επιβάλλουμε την διαφορετικότητά μας.

Για να μπορέσουμε να υπερβούμε αυτό το συνειδησιακό μπλοκάρισμα χρειάζεται να δούμε ότι το διαφορετικό δεν είναι απαραίτητα και απειλητικό.. Χρειάζεται να δούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι η διαφορετικότητα μοιάζει με τα ποικίλα χρώματα και τις ξεχωριστές πινελιές σε ένα μεγάλο, ενιαίο έργο τέχνης που λέγεται ζωή! Αντί λοιπόν να παλεύουμε να εξαλείψουμε το διαφορετικό, ας το θαυμάσουμε από το μέρος εκείνο του εαυτού μας που είναι Ένα! Ας δούμε την μοναδικότητα και την διαφορετικότητα του καθενός μας μέσα στα πλαίσια μίας μεγαλύτερης ενότητας!

Ας επιτρέψουμε στον εαυτό μας να εκφράζει την αυθεντικότητά του αρμονικά μέσα στο ενιαίο σώμα της Ύπαρξης.. Και ας δούμε όλα τα υπόλοιπα, “διαφορετικά” κύτταρα που απαρτίζουν την Ύπαρξη ως πλούσιες πηγές έμπνευσης!

Την επόμενη φορά που θα ανέβουμε στο στρωματάκι της γιόγκα ας δούμε τον εαυτό μας ως μέρος ενός συνόλου, μεσά στο οποίο μπορούμε να εκφράσουμε την ομορφιά της διαφορετικότητάς μας, απαλλαγμένοι όμως από το άγχος του ανταγωνισμού! Ας κοιτάξουμε τους ανθρώπους δίπλα μας ως μέρος ενός ενιαίου πεδίου που μάς συνδέει ορατά και αόρατα!!! Μέσα σε αυτό το ενιαίο πεδίο ο καθένας μας ας εκφράσει τα χαρίσματα της ψυχής και του σώματος! Και αν τα χαρίσματά μας διαφέρουν, τότε θαυμάζοντας το χάρισμα του διπλανού μας μπορούμε να ανοιχτούμε στην ομορφιά του ποικιλόμορφου, ενιαίου πεδίου της ζωής!

Ας κρατήσουμε στην συνείδησή μας την λέξη namaste, για να την χρησιμοποιήσουμε ως υπενθύμιση της σύνδεσης που έχουμε με όλους τους άλλους! Τιμώντας όλους όσους μοιράζονται το ίδιο πεδίο με εμάς-το πεδίο της ‘Υπαρξης, ξεπερνάμε την τοξική αντίδραση του ανταγωνισμού και απελευθερωνόμαστε από κάθε εχθρικό αίσθημα μέσα μας! To namaste είναι η αφυπνισμένη αντίληψη ότι μοιραζόμαστε την ίδια νοήμονα δύναμη μέσα μας! Η ίδια ανώτερη διάνοια που κάνει την καρδιά μου και την καρδιά σας να χτυπούν, κάνει να χτυπάει και την καρδιά όλων όσων ζουν στον πλανήτη μας!

“Είμαστε ήδη ένα, κι όμως φανταζόμαστε πως δεν είμαστε. Κι αυτό που πρέπει να ανακτήσουμε, είναι η αρχική μας ενότητα. Ό,τι κι αν πρέπει να γίνουμε, αυτό είμαστε ήδη” -Thomas Merton-

Namaste!

Καλλιόπη Πάλλη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s