Τι είναι το Ομ και γιατί το λέμε στην γιόγκα;

Το σύμβολο Ομ!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΜ

Το Ομ είναι ένας ήχος που προσφέρει άφθονα οφέλη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο μέσα από την δόνηση που παράγει!

Είναι ο ήχος της δημιουργίας του σύμπαντος μέσα από τον οποίο εκδηλώθηκε ολόκληρη η Ύπαρξη! Αντιπροσωπεύει την ανώτερη συνειδητότητα που δίνει ζωή και παλμό σε όλο το σύμπαν!

Η λέξη Ομ προέρχεται από τα σανσκριτικά και συναντήθηκε στα αρχαία Ινδικά κείμενα (Βέδας, Ουπανισάδες, Γιόγκα Σούτρας).

Είναι ένα αρχέγονο μονοσύλλαβο μάντρα (bija mantra), δηλαδή ένας ήχος που μπορούμε να επαναλαμβάνουμε δυνατά, ψιθυριστά ή εσωτερικά προκειμένου να εξισορροπήσουμε τις διακυμάνσεις του νου!

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΧΟ ΟΜ

Λέγεται πως το Ομ είναι ο πρώτος ήχος που αναδύθηκε από την δημιουργία του κόσμου! Ολόκληρο το σύμπαν δημιουργήθηκε μέσα από την εκδήλωση αυτής της δόνησης, που συνεχίζει να πάλλεται κρατώντας όλη την δημιουργία!

Το Ομ αναδύθηκε μέσα από την καθαρή συνειδητότητα, που είναι πρωταρχική και αιώνια και ξεδιπλώνεται μέσα απο την εμπειρία μας στο σύμπαν! Πριν από την δημιουργία του σύμπαντος υπήρχε μόνο το Απόλυτο Ένα.. η Αιώνια Σιωπή που περιλαμβάνει το δυναμικό για την εκδήλωση όλων! Το Απόλυτο Ένα αποφάσισε ότι ήθελε να έχει μια εμπειρία, αλλά αφού δεν υπήρχε τίποτα, μπορούσε να έχει μόνο μία εμπειρία του εαυτού.. Κινήθηκε λοιπόν μέσα στον εαυτό για να βιώσει τον εαυτό! Η κίνηση γεννάει τριβή και η τριβή ήχο! Έτσι, αναδύθηκε ο πρωταρχικός ήχος του σύμπαντος, το Ομ!

Το Ομ είναι ο ήχος της δημιουργίας μέσα στον οποίο διατηρείται η ύπαρξη μέχρι να διαλυθεί ξανά στην αιωνιότητα!

ΤΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΤΟ ΟΜ

Το OΜ παράγεται από την ένωση των γραμμάτων A-U-Μ, που συμβολίζουν τα τρία στάδια της ύπαρξης, δηλαδή την δημιουργία, την διατήρηση στην ζωή και την διάλυση. Το Aum είναι η τριαδική εκδήλωση του Απόλυτου Ένα!

Καθένα από τους τρείς αυτούς ήχους αντιροσωπεύει μία διαφορετική πλευρά του Ενός!

Α:

Συμβολίζει την δημιουργία! Είναι η αρχή του ήχου που αντιπροσωπεύει την αρχή και την δημιουργία σε κάθετι στο σύμπαν. Λέγοντας αυτόν τον ήχο δονείται το ηλιακό πλέγμα και η επίγνωση αρχίζει να κινείται από την κοιλιακή χώρα προς τα πάνω! Ο ήχος αυτός αφορά την συνειδητή κατάσταση του νου, όταν δηλαδή είμαστε σε εγρήγορση έχοντας επίγνωση στις αισθήσεις που αναδύονται από τα εξωτερικά ερεθίσματα.

U:

Συμβολίζει την διατήρηση της δημιουργίας και της ζωής! Ο ήχος αυτός ανεβάζει την δόνηση στον χώρο της καρδιάς και από εκεί μεταδίδεται προς τα πάνω. Αφορά την στροφή της επίγνωσης τις εσωτερικές αισθήσεις και αντιστοιχεί στο υποσυνείδητο και την ονειρική κατάσταση του νου.

M:

Συμβολίζει την διάλυση και την απελευθέρωση! Ο ήχος ανεβαίνει τώρα στο στόμα και η δόνηση μεταδίδεται ακόμα πιο πάνω, προς το κέντρο του μετώπου(τρίτο μάτι). Εδώ αναφερόμαστε στην κατάσταση εκείνη όπου η συνειδητότητα έχει την απόλυτη επίγνωση του εαυτού της και απολαμβάνει την εσωτερική ειρήνη και γαλήνη, τον βαθύ διαλογισμό!

ΣΙΩΠΗ:

Το τελευταίο μέρος του ήχου είναι η ΣΙΩΠΗ! Είναι αυτή η αόρατη συλλαβή που ακολουθεί αμέσως μετά το Aum καθώς ο ήχος σταδιακά απλώνεται στον χώρο γύρω μέχρι να διαλυθεί μέσα στην απόλυτη σιωπή! Η δόνηση συνεχίζει να επεκτείνεται από το σώμα προς το σύμπαν μέχρι το άπειρο! Αυτό το τελευταίο μέρος αντιπροσωπεύει την δόνηση που υπάρχει πέρα από την λεκτική προφορά. Αφορά την πραγματικότητα που βρίσκεται πέρα και πάνω από την τριαδική εκδήλωση του Ενός! Εδώ τα τρία στάδια της συνειδητότητας (Α-U-M/ δημιουργία-διατήρηση-διάλυση/ γέννηση-ζωή-θάνατος) συνενώνονται μέσα στην ενότητα του Απόλυτου Ένα!

ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΤΟ ΟΜ

 • Τα πάντα στο σύμπαν πάλλονται και δονούνται! Τίποτα δεν είναι ακίνητο, όλα έχουν έναν παλμό.. Όταν λέμε το Ομ η φωνή μας δονείται στην συχνότητα των 432 Hz που είναι η ίδια συχνότητα που έχει βρεθεί ότι δονούνται τα πάντα στο σύμπαν. Έτσι, δημιουργούμε μία δόνηση όμοια με αυτή που υπάρχει ήδη στο σύμπαν και με αυτό τον τρόπο συνδεόμαστε με την ύπαρξη γύρω μας και μέσα μας!
 • Το Ωμ θεωρείται ο πρωταρχικός ήχος του σύμπαντος! Λέγοντας το Ομ συμβολικά και εσωτερικά συνδεόμαστε με αυτόν τον τον πρωταρχικό ήχο και έτσι αναγνωρίζουμε την σύνδεσή μας με όλα τα όντα, την φύση και το σύμπαν. Έτσι, δημιουργούμε μια σύνδεση ανάμεσα σε εμάς και την υπέρτατη πραγματικότητα, που εκδηλώνει τον εαυτό της μέσα απο την δόνηση του ήχου Ομ.
 • Η επανάληψη τοου μάντρα Ομ βοηθάει το νου να αποσυρθεί από τα εξωτερικά ερεθίσματα(pratyahara) και να εστιάσει στην δόνηση που παράγεται στο σώμα και την επίδρασή της εσωτερικά. Έτσι, ο νους συγκεντρώνεται στο σώμα και στην παρούσα στιγμή!
 • Ο νους όταν έρχεται στην παρούσα στιγμή ελευθερώνει το άγχος ή την ανησυχία που έχει όταν τρέχει στο πριν ή το μετά. Έτσι, χαλαρώνουμε νοητικά και βοηθάμε αντίστοιχα την αναπνοή να ηρεμήσει και άρα το σώμα!
 • Αυτή η νοητική και σωματική χαλάρωση ηρεμεί το νευρικό σύστημα και χαρίζει μία αίσθηση ευεξίας στο σώμα.
 • Λέγοντας το Ομ καλούμαστε να ακούσουμε συνειδητά την φωνή μας ή την φωνή της ομάδας! Όταν ακούμε με επίγνωση τότε σταματάει η φλυαρία του νου και είμαστε μόνο στο παρόν σε αυτό που ακούμε και προσλαμβάνουμε με τις αισθήσεις μας.
 • Η δόνηση μάς  δίνει την ευκαιρία να αισθανθούμε το σώμα μας, αντί να σκεφτούμε.. Να νιώσουμε αντί να αναλύσουμε!
 • Όταν λέμε όλοι μαζί το Ομ τότε συνδεόμαστε μεταξύ μας σε ενα βαθύτερο επίπεδο! Αποκτούμε μία αίσθηση ενότητας και κοινότητας όταν μοιραζόμαστε τον ίδιο ήχο! Τα διαφορετικά Ομ ενώνονται σε ένα ενιαίο Ομ και έτσι διαφορετικοί άνθρωποι συναντιόνται σε μία ενιαία δόνηση, που είναι η φύση όλων μας.. Μέσα από το Ομ επιστρέφουμε στην πρωταρική ενότητα!
 • Λέγοντας το Ομ στην αρχή και το τέλος της πρακτικής σηματοδοτούμε και ορίζουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε για να εστιάσουμε στο σώμα και το εσωτερικό μας! Συνειδητοποιούμε ότι είναι ένα διάστημα αφιερωμένο στο να δούμε βαθύτερα τον εαυτό μας!
 • Αναγνωρίζουμε ότι όλα έχουν αρχή, μέση και τέλος, όπως ο ήχος του Ομ! Το Ομ αναδύεται από την απόλυτη σιωπή,δημιουργείται, κρατάει για ένα διάστημα και μετά ο ήχος διαλύεται μέχρι να επιστρέψει στην αιώνια σιωπή!
 • Διαπιστώνουμε ότι είμαστε μία αντανάκλαση της συμπαντικής ενέργειας μέσα από την οποία γεννιόμαστε, ζούμε και πεθαίνουμε, επιστρέφοντας πάλι στην πρωταρχική πηγή από την οποία δημιουργηθήκαμε!

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΟΜ

 • Το Ομ ενεργοποιεί και τονώνει την πράνα, την ζωτική ενέργεια που διαπερνά το σώμα.
 • Εξαγνίζει το ενεργειακό μας πεδίο και τον χώρο γύρω μας, δημιουργώντας μία θετική δόνηση.
 • Καθαρίζει την αύρα και δημιουργεί ένα προστατευτικό πεδίο γύρω μας.
 • Βοηθάει το σώμα να ελευθερώσει την ένταση και να χαλαρώσει, φέρνοντας ισορροπία στις λειτουργίες του.
 • Παράγει δόνηση  ευεργετική για τις φωνητικές χορδές και το αναπνευστικό σύστημα, αλλά και ολόκληρο το σύστημα οργάνων.
 • Ενισχύει την ικανότητα του σώματος να αυτοθεραπεύεται.
 • Αυξάνει την ικανότητα της συγκέντρωσης του νου.
 • Δημιουργεί νοητική ηρεμία και χαλάρωση.
 • Φέρνει το νου στο παρόν, μέσα στο σώμα που παράγει τον ήχο.
 • Δυναμώνει την ικανότητά μας να ακούμε συνειδητά και να αντιλαμβανόμαστε μέσα από την λεπτοφυή αίσθηση της ακοής.
 • Βελτιώνει την ικανότητά μας να εκφραζόμαστε μέσα από την επικοινωνία και παράγοντας ήχους προς τα έξω.
 • Ανοίγει την διαίσθηση ανεβάζοντας την ζωτική ενέργεια προς το κέντρο του μετώπου(τρίτο μάτι) και τα ανώτερα ενεργειακά κέντρα.
 • Εξυψώνει την συνειδητότητα και μπορεί να οδηγήσει σε διαλογισμό, δηλαδή σε απόλυτη αφομίωση με την δόνηση του σύμπαντος.
 • Δημιουργεί σύνδεση με τον εαυτό μας, με τους ανθρώπους γύρω μας, με το σύμπαν και την αληθινή μας φύση!

Δοκιμάστε να διαλογιστείτε με το Ομ!

Αφήστε την φωνή σας να συντονιστεί με αυτό τον ήχο, διαπιστώνοντας μέσα από την δική σας εμπειρία τι σημαίνει αυτός ο ήχος, πώς σας κάνει να αισθάνεστε και τι σας προσφέρει!

Αν σας ενέπνευσε αυτό το άρθρο μπορείτε να το μοιραστείτε!!

Διαβάστε κι άλλα για το Ομ: https://kallioyoga.com/yoga/το-μάντρα-ομ/

Αν θέλετε να λαμβάνετε κι άλλα άρθρα όπως αυτό, γραφτείτε στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας στο newsletter!

Namaste και Οοομμμμ!!!

Καλλιόπη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s