Φέρνοντας τον νου στο παρόν

Πού ταξιδεύει ο νους αυτή την στιγμή;
Βρίσκεται στο παρόν;
Ή μήπως χάνεται σε αναλύσεις σε σχέση με το παρελθόν ή υποθέσεις σε σχέση με το μέλλον;

Η ΦΛΥΑΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ

Ο νους είναι ένα ευρύ πεδίο που διαπερνά η συνειδητότητά μας και περιλαμβάνει σκέψεις, πεποιθήσεις και ιδέες που αφορούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον!

Η νοητική δραστηριότητα- στην ασυνείδητη εκδοχή της- λειτουργεί σαν ένας πίθηκος που πηδάει πότε εδώ και πότε εκεί, χωρίς να μπορεί εύκολα να ηρεμήσει και να σταθεροποιηθεί.. Ο νους μας από την φύση του τρέχει άλλοτε σε αναμνήσεις και εμπειρίες του παρελθόντος και άλλοτε σε προσδοκίες και υποθέσεις για το μέλλον… Έτσι, δημιουργείται μία νοητική φλυαρία που αφορά κάθε άλλο παρά την παρούσα στιγμή!

Ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσουν και να σταθεροποιηθούν οι διακυμάνσεις του νου είναι να εστιάσουμε την προσοχή στην παρούσα στιγμή! Το παρόν είναι το μόνο που υπάρχει.. Το παρελθόν πέρασε και το μέλλον δεν έχει σχηματιστεί ακόμα! Η μόνη στιγμή στην οποία μπορούμε να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας είναι το παρόν.. το τώρα!

Η δύναμή μας βρίσκεται στην παρούσα στιγμή! Αυτό που έχει σημασία είναι το τώρα.. Τι επιλέγεις να σκεφτείς και να κάνεις την παρούσα στιγμή;

Οι παλιές σκέψεις έχουν πια φύγει.. δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε πια γι΄ αυτές εκτός από το να μελετήσουμε τις εμπειρίες που προκάλεσαν. Οι μελλοντικές σκέψεις δεν έχουν ακόμα σχηματιστεί και δεν γνωρίζουμε ποιες μπορεί να είναι.. Την παρούσα σκέψη όμως, αυτή που κάνουμε αυτή την στιγμή, μπορούμε να την αναγνωρίσουμε και να την ευθυγραμμίσουμε με το ευρύτερο πλάνο της ψυχής μας.. 

Αποκτώντας επίγνωση στην παρούσα στιγμή μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε τα επαναλαμβανόμενα πρότυπα σκέψης που δημιουργούν την πραγματικότητά μας!

ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ

Ενώ ο νους μπορεί να τρέχει στο πριν ή το μετά, το σώμα μας μπορεί να βρίσκεται μόνο στο εδώ και τώρα! Το υλικό σώμα βρίσκεται μόνο στην παρούσα στιγμή.. Υπάρχει μόνο στο παρόν!

Το υλικό μας σώμα είναι πάντα μία άγκυρα στο παρόν! Μέσα από το σύστημα των αισθήσεων, το σώμα μπορεί να φέρει τον νου στο παρόν!

Θυμηθείτε, για παράδειγμα, μία φορά που είχατε κάποιον έντονο πόνο στο σώμα.. Τότε ο νους δεν μπορεί να ταξιδέψει εύκολα αλλού παρά να εστιάσει στην φυσική αίσθηση. Ή κάποια φορά που βιώσατε μία έντονα ευχάριστη αίσθηση στο σώμα.. Πάλι ο νους επικεντρώνεται στο σώμα, άρα στο παρόν, γιατί το σώμα είναι μόνο στο παρόν!

Το φυσικό σώμα, λοιπόν, μπορεί να γίνει ένα κανάλι για να γειωθεί ο νους στο παρόν! Μπορούμε να αντλήσουμε ανεξάντλητη πνευματική ενέργεια όταν ο νους, αντί να διασπείρεται από εδώ και εκεί, συγκεντρώνεται στην παρούσα στιγμή!

Για να γίνουμε συνειδητοί στο παρόν, χρειάζεται να ακούμε κάθε στιγμή τα μηνύματα που μάς δίνει το σώμα μας.. Ακούγοντας το σώμα, συγκεντρώνουμε όλη την δύναμη από τον νου και το πνεύμα μας στο εδώ και τώρα! 

Βιώσε την κάθε στιγμή μέσα από την επίγνωση του σώματος! Παρατήρησε μέσα σε όσα σκέφτεσαι και κάνεις, πώς νιώθεις στο σώμα σου.. Το σώμα είναι ένας καθρέφτης του εδώ και τώρα! Φέρνοντας την επίγνωση στο σώμα, φέρνεις όλη την προσοχή σου στο παρόν!

ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Ο διαλογισμός είναι ένα μέσο για να αποκτήσουμε επίγνωση στο νου και να σταθεροποιήσουμε τις διακυμάνσεις του!

Δοκιμάστε μία συγκεκριμένη ώρα μέσα στην μέρα σας να αφιερώσετε χρόνο για να διαλογιστείτε!

Βάλτε δίπλα σας, αν θέλετε, ένα ξυπνητήρι για να προσδιορίσετε την διάρκεια του διαλογισμού σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με 5 λεπτά διαλογισμό την ημέρα και στην συνέχεια να ορίσετε 10 ή 15 λεπτά.

  • Καθίστε άνετα και κλείστε τα μάτια..
  • Αρχίστε να παρατηρείτε την αναπνοή.. Παρατηρείστε την διάρκειά της, το βάθος της, τα σημεία που κινεί στο σώμα.. Αποκτήστε επίγνωση της αναπνοής!
  • Εστιάστε τον νου σας σταθερά στην αναπνοή!
  • Αν η προσοχή σας αφαιρεθεί από την αναπνοή, όταν το συνειδητοποιήσετε πολύ απαλά στρέψτε πάλι τον νου σας στην αναπνοή!
  • Συνεχίστε για όση ώρα έχετε ορίσει στο ξυπνητήρι σας!

Παρατηρείστε το σώμα και την αναπνοή για να φέρετε τον νου στην παρούσα στιγμή!

Μέσα από την παρούσα στιγμή συνδέεστε με το πεδίο των άπειρων δυνατοτήτων!

Το εξωτερικό ταξίδι μπορεί να αποτελείται από εκατομμύρια βήματα, το εσωτερικό μας ταξίδι έχει μόνο ένα.. το βήμα που κάνουμε αυτή τη στιγμή!

Η παρούσα στιγμή είναι όλα!

Όλα είναι Εδώ! Εδώ και Τώρα!

Ναμαστε😊🙏

Καλλιόπη

*Αν σας ενέπνευσε το άρθρο αυτό μπορείτε να το μοιραστείτε πατώντας «Share this» στις επιλογές που δίνονται παρακάτω! 

**Αν θέλετε να λαμβάνετε όλο το νέο υλικό που ανεβαίνει στο Kallioyoga τότε γράψτε το email σας στο κάτω μοβ μέρος της ιστοσελίδας και πατήστε εκεί κλικ για να ακολουθήσετε το newsletter!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s